Hívjon:
(30) 229 9698
Lázár Károly utca 1.
4400 Nyíregyháza
Magánrendelés:
Nyíregyháza
Hétfő 17.00 - 19.00
(30) 229 9698
4400 Nyíregyháza Lázár Károly utca 1.
Menü

Tegye/ne tegye a várandósság alatt

Mivel ez egy igen széles körű téma, ezért csak a legtöbbet felmerülő kérdéseket tárgyalom a cikkben. Ilyen például bizonyos élelmiszerek fogyasztása, a mozgás vagy a szexuális együttlét.

Mit tehet a kismama terhesség alatt és mi az amit inkább kerüljön?

Az olyan alapvetően is egészségkárosító dolgokra, mint a dohányzás, drogok jelen cikkben nem térnénk ki részletesen, hiszen azok még egy egészsége felnőttnek sem tesznek jót, nem hogy egy fejlődésben lévő magzatnak.

Élelmiszerek, italok

Általában nem javasolják a nyers húsok fogyasztását várandósság alatt, hiszen azokban lehetnek olyan paraziták, melyek elfogyasztása veszélyes lehet a babára nézve. Így a tatár beefsteak vagy a sushi fogyasztása nem javasolt.

A magas koffein tartalmú italok szintén negatívan hathatnak a magzatra, ezért azokat még ha nem is hagyja el a kismama, azért érdemes nagymértékben korlátozni. Ez nem jelenti azt, hogy ne igyon meg egy kávét, vagy 1 pohár kólát, azonban ezek mellett az italok mellett igyekezzen egészségesen étkezni, és figyeljen oda a megfelelő mennyiségű víz bevitelére is.

Sokszor hallani, hogy az alkoholt a kismamák kerüljék. Meglátásom szerint egy-egy pohár vörösbor még jót is tehet, hiszen a vérképzésben segíthet. Ez persze nem azt jelenti, hogy alkoholizálni kell!

Mozgás

Mivel a terhesség nem betegség, így érdemes az egészségük megőrzése érdekében a sportolást folytatni, legfeljebb annak intenzitását kell mérsékelni.

Természetesen vannak olyan mozgásformák, melyek várandósság alatt nem javasoltak, ilyenek az EMS vagy PowerPlate edzések, vagy a csapat és  küzdősportok olyan része, ahol sérülésveszélynek van kitéve a kismama.

Figyeljen oda, hogy a terhesség vége felé már ne terheljük túl magunkat, ne csináljunk olyan mozgásokat, amelyekhez a hasat nagyon meg kell feszíteni.

Azonban egy-egy kellemes séta mindenképpen előnyös lehet, főleg, ha igyekszik a kismama megtartani az ideális súlyát, vagy törekszik arra, hogy az általánosan normálisnak mondható 9-12 kg-nál többet ne szedjen magára a várandósság alatt.

Szexuális együttlét

A várandósság elején a párok még észre sem veszik a magzat jelenlétét, így kényelmi szempontból minden mehet a megszokott módon.

Azonban azzal tisztában kell lenni, hogy a hüvelybe kerülő spermium méhösszehúzódásokat eredményezhet, ezt pedig érdemes elkerülni, főleg olyan párok esetén, ahol már előfordult vetélés, esetleg nehezebben fogant meg a magzat.

A magzat növekedésével oda kell figyelni arra is, hogy a hasat illetve a méhszájat ne érje erős fizikai hatás!

A normális lefolyású terhességek esetében a szexuális együttléteknek akadálya nincsen, viszont, érdemes az orvos tanácsát minden olyan esetben kikérni, amikor valamilyen rizikófaktor fennáll.

Címkék : terhesség