Hívjon:
(30) 229 9698
Lázár Károly utca 1.
4400 Nyíregyháza
Magánrendelés:
Nyíregyháza
Hétfő 17.00 - 19.00
(30) 229 9698
4400 Nyíregyháza Lázár Károly utca 1.
Menü

Miómák és kezelési lehetőségeik

A mióma a méh izomszövetének jóindulatú daganata. Ezeknek a kötő és izomszövetből álló mióma csomóknak a mérete a dinnye nagyságig terjedhet.

A kisméretű, panaszokat nem okozó miómával sok teendő nincsen, kezelni nem feltétlenül szükséges.

A miómás betegek panaszai a miómák elhelyezkedése szerint változnak:fájdalom, meddőség, vérzészavarok folyás, nyomásérzet – főleg a hólyagon vagy a bélen – szövődményes terhesség, problematikus szülés stb.

A mióma hormonfüggő betegség,

ezért a fogamzóképes korban alakul ki, gyakran a 25-30. életév után, s az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedésnek számít.

A mióma jelenléte a szervezetben nőgyógyászati szűrővizsgálattal állapítható meg. Szükség lehet a nőgyógyászati ultrahang mellett laparoszkópia – hasfalon keresztüli hasüregi tükrözés - alkalmazására is.

Miómák kezelése

Alapvetően a fennálló panaszokból dönti el az orvos, hogy milyen kezelést alkalmaz. Hiszen egy szinte panasz és tünetmentes miómát nem biztos, hogy érdemes egyáltalán kezelni, míg egy hasi görcsökkel, nagy mennyiségű vérzéssel járó miómát érdemes mihamarabb eltávolítani a szervezetből.

Lehetőség van a miómák gyógyszeres kezelésére,

azonban ennek egyik nagy hátránya, hogy meg nem szünteti a miómákat, leginkább csak a méreteiket csökkenti, illetve a hatása csak a kezelés idejére biztos, a gyógyszer szedésének abbahagyása után a tünetek újra jelentkezhetnek.

A miómák műtéti kezelése

A műtétek laparoszkópos (hastükrözéses) vagy hasmetszéssel járó beavatkozások lehetnek, de mindenképpen törekednek arra a műtétet végző orvosok, hogy a méhet lehetőség szerint megtartsák. Ugyanis az esetek egy részében a mióma csak a has felvágása (laparotómia) útján lehetséges, illetve erős vérzés vagy a súlyos hasűri összenövések esetén a méh megtartása nem mindig lehetséges, és szükség lehet a méhtest eltávolítására.  Természetesen ezt csak akkor végzi el az orvos, amennyiben ahhoz a páciens előzőleg jóváhagyását adta.

Legújabb műtéti módszer a mióma embolizáció,

mely a miómát ellátó ér elzárását jelenti, miáltal a mióma vérellátottsága megszűnik és az fokozatosan elhal. Azonban ez a módszer egyrészt rendkívül nagy eszköz és szaktudás igényű, másrészt nem mindig sikeres és a műtét után komoly fájdalom kialakulására is lehet számítani, melyet gyógyszeresen kell kezelni.

Tegyen az egészségéért!

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja Önmagán mindenképpen keressen fel egy nőgyógyászt és kérjen vizsgálatot!

Ha hozzám szeretne bejelentkezni, azt ide kattintva megteheti.

Címkék : miómák