Hívjon:
(30) 229 9698
Lázár Károly utca 1.
4400 Nyíregyháza
Magánrendelés:
Nyíregyháza
Hétfő 17.00 - 19.00
(30) 229 9698
4400 Nyíregyháza Lázár Károly utca 1.
Menü

Az anya szájhigiéniája hatással van a gyermekre?

Az sokak által ismert tény, hogy a várandósság alatt a kismamák fogai hamarabb romlanak, így többet kell velük foglalkozni. Azonban azt nem mindenki tudja, hogy milyen komoly kockázata van a nem megfelelő szájhigiéniának a szülésre.
Milyen problémák léphetnek fel és miért? Nos, a válaszok...

A kálciumot a magzat mindenképpen felveszi!

Az már közismert tény, hogy a magzat fejlődéséhez szükséges kálciumot a magzat mindenképpen beépíti a szervezetébe, ha máshonnan nem, akkor az anya csontjaiból vagy fogaiból, azok lebontásával.

A fenti tény, valójában az anyára nézve veszélyes, hiszen az a későbbiekben a fogak elvesztéséhez, illetve csontritkuláshoz is vezethet.

Azonban nézzük a magzat szempontjából a szájápolást!

Mivel a terhességi hormonok hatására sok minden megváltozik az anya szervezetében, így nem meglepő, hogy változik a nyál összetétele, vagy a nyálkahártyában lévő erek nagysága. Miért is lehet ez probléma?
Mert a nyálkahártya megduzzadt erein keresztül hamarabb bejuthatnak kórokozók a szervezetbe a fogakhoz, fogínyhez, melyek gyulladást okozhatnak.

Miért káros az így fellépő ínygyulladás?
Egyrészt, mert a gyulladt ínyt megpróbálja a kismama kíméletesebben tisztítani- azaz nem lesz megfelelő a tisztítás, ezáltal csak még inkább termelődnek a gyulladást okozó savak, toxinok, melyek még gyulladtabbá teszik az ínyt. Amely az anyánál akár fogínysorvadáshoz is vezethet a későbbiekben.

Másrészt az ínygyulladásban szenvedő nőknél 7X (hétszer!) nagyobb a koraszülés vagy az alacsony súllyal születés esélye!

A krónikus ínygyulladásban szenvedőknél a vérbe jutó baktériumok akár idő előtti vetéléshez is vezethetnek!

Mit tegyünk tehát, ha fogászati problémánk van a terhesség ideje alatt?

A magyar várandós ellátás rendszerében a fogorvosnál tett látogatás kötelező és igazolandó. Ezzel próbálja az ellátórendszer kiszűrni a lehetséges kockázatokat.

Javasoljuk, hogy bármilyen kis fogászati problémát is tapasztal, mihamarabb keresse fel fogorvosát!

Címkék : terhesség, fogápolás